Factoring

Så fungerar factoring

Factoring innebär att ett företag antingen säljer eller belånar sina kundfakturor. Som företagare får man därmed sina fakturor betalda direkt och behöver inte längre oroa sig för fakturakrångel och likviditetsproblem.

Man kan köpa tjänsten hos finansbolag och vissa banker och är en perfekt lösning för små och medelstora företag som behöver frigöra likvida medel. Numera använder dessutom allt fler stora bolag den här typen av tjänster. Det är en starkt växande och attraktiv företagsfinansieringsform, och allt fler företagare ser fördelarna med att sälja och belåna sina fakturor.

Inom vissa branscher med långa projekt och stora utgifter som exempelvis inom bygg och entreprenad, kan det vara mycket fördelaktigt att få sina fakturor finansierade. Det gör det lättare att betala sina leverantörer, undvika oregelbundna pengaflöden och öka företagets rörelsekapital.

Factoring – alternativ till företagslån

Det kan även fungera som ett alternativ till traditionella banklån. Har man som företagare svårt att låna pengar genom sin bank kan det vara en bra lösning att förstärkta likviditeten genom att sälja sina kundfakturor. Exempelvis vid en expandering av företaget.

När ett företag köper den här typen av tjänst tar banken eller finansbolaget ut en mindre procent av fakturabeloppet i avgift. Ofta tillkommer även administrativ avgift.

Tjänsten kan även skräddarsys och anpassas efter företagets behov, krav och förutsättningar och kan omfatta bokföring, fakturautskick, riskavtäckning och annan administration.

Här kommer en lista med de vanligaste typerna av factoring:

  • Fakturaköp – Ditt företag säljer några eller alla fakturor till banken/finansbolaget och får beloppet direkt till företagets konto.
  • Factoring med regress – Detta är en form av fakturaköp och innebär att fakturor som inte betalas, säljs tillbaka till företaget efter förfallodatumet eller efter ett visst avtalat antal dagar.
  • Factoring utan regress – Ett fakturaköp som innebär att banken eller finansbolaget tar över hela risken om den skulle förbli obetald.
  • Fakturabelåning – Företaget intecknar sina fakturor hos en bank eller finansbolag, som belånar fakturorna, och utbetalar detta belopp omgående. Belåningsgraden är vanligtvis runt 70 % av fakturabeloppet.