Grete Havnesköld – från Lotta på Bråkmakargatan till Livet Bitch!

by Maria Novella
0 comment
Film

Grete Havnesköld spelade rollen som Lotta på Bråkmakargatan som femåring. Under sin tidiga ungdom var hon med i några filmer. Men hon lämnade rampljuset för en statsvetarutbildning. Idag är hon med och driver projektet Livet Bitch! där hon och andra kvinnor jobbar för att unga kvinnor ska få ta plats i kulturlivet.

Snabbfakta om Grete Havnesköld

Ålder36 år (född 10 mars 1986)
FamiljSambo och tre barn
YrkeStatsvetare
Aktuell med Projektet Livet Bitch!Sista avsnittet av Mauri – vad hände sen?

Grete Havnesköld spelade Lotta på Bråkmakargatan som femåring

Grete Sofia Havnesköld föddes 10 mars 1986 i Södertälje utanför Stockholm. När Grete var fem år blev hon Lotta på Bråkmakargatan med hela svenska folket då hon spelade huvudrollen i de två filmerna om Lotta på Bråkmakargatan som kom 1992 och 1993. Filmerna bygger på Astrid Lindgrens böcker om den envisa flickan Lotta som med en femårings självförtroende tycker sig kunna allting. 

Grete Havnesköld har berättat att hon inför filminspelningen fick frågan om hon ville leka att hon var Lotta och att hon tyckte att det lät roligt. Men hon insåg snabbt att det här handlade om att jobba mer än att leka. Som vuxen tycker hon att det har varit en nyttig erfarenhet i livet och ser det som en ära att ha fått vara med i en av Astrid Lindgrens produktioner.

Grete Havnesköld har medverkat i en handfull filmer

Efter de två filmerna om Lotta – Lotta på Bråkmakargatan 1992 och Lotta flyttar hemifrån 1993 – har Grete Havnesköld medverkat i flera filmer och TV-serier:

  • Selma och Johanna – en roadmovie – 1997
  • Frostbiten – 2006
  • Att återvända – 2009
  • Prinsessa – 2009
  • Wallander – Dödsängeln – 2010

Enligt Wikipedia var Grete Havnesköld även med i TV-serien Dirigenten från 2019 som gått på TV4 och Cmore. Men enligt imdb.com är hon inte med i rollistan alls. För den som absolut vill veta om hon var med är det bara att sätta sig och titta igenom hela serien och eftertexterna.

Grete Havnesköld utbildade sig till statsvetare

2005 tog Grete Havnesköld studenten från teater- och scenkonstprogrammet på Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje. Hon har även gått på Stockholms elementära teaterskola. 2014 tog hon masterexamen i statsvetenskap med inriktning på genus och politik. 

Grete Havnesköld har arbetat på Socialdepartementet med jämställdhetssamordning och jämställdhetsintegrering. 2016 var hon med och startade projektet Livet Bitch!. Ett projekt, som strax innan Me too 2017 startades för att Grete och flera andra tröttnade på de ruttna, sexistiska strukturerna i kulturlivet. Livet Bitch! jobbar för att unga tjejer ska ha en självklar plats i kulturlivet, oavsett bakgrund.

Startskottet till projektet Livet Bitch kom redan 2015 när Grete Havnesköld och ett gäng andra unga kvinnor satte upp föreställningen med samma namn.

Grete Havnesköld medverkade i Mauri – vad hände sen?

I slutet av december 2022 var Grete Havnesköld med i det sista avsnittet av Mauri – vad hände sen? på TV4. Där ville programledaren ta reda på vad som hände sedan med flickan som spelade Lotta på Bråkmakargatan. 

De var även tillbaka på inspelningsplatsen och det gula huset där Lotta och hennes familj bodde i filmerna. Hon överraskades också av att skådespelarna Claes Malmberg och Beatrice Järås – som spelade Lottas pappa och mamma – plötsligt dök upp. På TV4:s hemsida och till exempel Aftonbladets sida finns såväl bilder som filmklipp från avsnittet.

Andra tillfällen då Grete Havnesköld synts och hörts

2012 var Grete Havnesköld med på en inspelning av barnsången Hajarna. Den finns att lyssna till på till exempel Spotify. I början av 2018 omnämndes Grete Havnesköld bland annat i SVT:s lokala sidor för Södertälje. Där fick hon berätta om vad hon trodde skulle hända under det kommande året. 2020 medverkade Grete Havnesköld i ett avsnitt av Vart tog du vägen-podden.

Grete Havnesköld idag

Grete Havnesköld verkar inte ha någon blogg. Däremot har hon ett Facebookkonto. På Instagram har hon ett privat, stängt konto, men hon hänvisar till Livet Bitch!-konto. Hon har även ett öppet konto för hästintresserade.

Grete Havnesköld bor idag med sin sambo och sina tre barn på en gård med hästar. Grete har sedan hon var barn varit mycket intresserad av hästar.

You may also like