Hur gör man när man röstar

by Maria Novella
0 comment

Så röstar du i Sverige, eller på svenska ”hur gör man när man röstar”, är ett ämne som ofta skapar osäkerhet, särskilt bland förstagångsröstare.

Det första steget: Registrera dig för att rösta

För att kunna rösta i Sverige, måste du först vara registrerad i röstlängden. Röstlängden är helt enkelt en lista över alla som har rätt att rösta i ett visst val. För att säkerställa att du är på listan, kontakta ditt lokala valnämnd.

Det andra steget: Förstå dina val

Det är också viktigt att förstå vilka partier och kandidater som står till förfogande när du röstar. Gör research, hitta de partier eller kandidater som bäst representerar dina värderingar och mål för landet, och formulera en plan för din röst.

Parti Kandidat Ståndpunkt
Socialdemokraterna Stefan Löfven Välfärd och solidaritet
Moderaterna Ulf Kristersson Ekonomi och säkerhet
Miljöpartiet Per Bolund Klimat och hållbarhet
Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar Arbetsrätt och jämlikhet

Det tredje steget: Rösta

När väl valdagen kommer, bege dig till din tilldelade röstlokal med ID-handling och ditt röstkort. Leta upp din kandidat eller ditt parti på röstsedlarna, stoppa in sedeln i kuvertet och överlämna det till valförrättaren. Voila! Du har röstat.

Inte alltför svårt, eller hur? Vill du öva? Varför inte göra en provröstning hemma? Kanske en om vilken pizza du ska äta ikväll? Röstar du för Pepperoni eller Margarita?

You may also like