Bengt Magnusson – nyhetsankare i över 30 år

by Maria Novella
0 comment
Bengt Magnusson – nyhetsankare i över 30 år

Bengt Magnusson har läst upp TV4:s nyheter sedan starten i början av 1990-talet. År 2015 drabbades han av cancer. Men han kom snart tillbaka till nyhetsprogrammet igen. Han har passerat 70 år men verkar inte ha några planer på att sluta.

Snabbfakta om Bengt Magnusson

Ålder72 år
FamiljFrun KarinDottern SannaTvå barnbarn
YrkeJournalist
Mest känd som Nyhetsankare i TV4

Bengt Magnusson började sin karriär på Sveriges Radio 

Bengt Robert Rickard Magnusson föddes den 26 november 1950 i Ystad. 

Bengt tog examen från journalisthögskolan och började på Sveriges Radio 1973. Han flyttade över till Sveriges Television 1979 där han jobbade på TV-sporten. År 1985 började han på ”Rapport” där han 1987 var med och startade ”ABC-nytt”, det regionala nyhetsprogrammet för Stockholm.

Var med på TV4-nyheterna från start

När TV4 startade 1990 flyttade Bengt Magnusson över dit. Där var han nyhetsankare på ”Nyheterna”. År 1992 startade TV4 sitt morgonprogram, som Bengt Magnusson ledde tillsammans med Malou von Sivers. Senare flyttade han tillbaka till ”Nyheterna”. Sex gånger blev han av Aftonbladets läsare utsedd till ”Årets nyhetsankare”.

Han har även lett flera andra TV-program på TV4, bland annat:

  • SOS – på liv och död (eller kort på liv och död), 1993–1995
  • Jakten på den röda rubinen, 1994
  • Vem vill bli miljonär, 2000–2003
  • Faddergalan, 1998 och 2009
  • Tillsammans mot cancer-galan, flera år i rad 

Bengt och hans Karin har varit tillsammans i snart 50 år

Bengt och hans fru Karin Enberg Magnusson har varit ett par sedan 1975. Bengt har sagt att det uppstod ett ”extremt fall av kärlek vid första ögonkastet” när de träffades. De stötte på varandra ibland genom jobbet. Efter en tid frågade hon om de skulle fika tillsammans. Sedan gick det fort. De fikade på onsdagen. Och igen på fredagen. På lördagen flyttade de ihop.

Karin är numera pensionär men har tidigare arbetat som regissör. Hon har även varit teaterchef för Norrbottensteatern. Hennes arbete som regissör innebar mycket resande. Och Bengt har alltid jobbat obekväma tider. Så genom åren har de tillbringat mycket tid ifrån varandra. Idag bor paret tillsammans i en lägenhet i Stockholm.

Lång längtan efter barn

I flera år försökte paret få barn. Även IVF-försök misslyckades. Så de bestämde sig för att adoptera. För att kunna ansöka om adoption behövde de vara gifta. Så plötsligt gick de till rådhuset och gifte sig. Med vid vigseln var 25 gäster. Men vid festen efteråt hade de 130 gäster. Och de lagade all mat själva. 

Två år senare flög de till Indonesien och hämtade en flicka. Hon heter Sanna Kasandini Magnusson, är idag 39 år och har två söner.

Bengt Magnusson drabbades av cancer 

Våren 2015 drabbades Bengt Magnusson av cancer i testiklarna. Han opererades först, och sedan behandlades han med cellgifter. Han har sagt att han inte blev särskilt orolig, eftersom de flesta överlever cancer. Han mådde inte heller särskilt dåligt av cellgiftsbehandlingen, vilket han kallat för ”tur i oturen”.

Samtidigt kom cancerbeskedet som en chock. Han sökte för en irritation och ömhet i ljumsken. När det visade sig att det var cancer gick allt väldigt snabbt. Bengt Magnusson hade inte haft en tanke på att det skulle kunna vara cancer.

Bengt Magnusson går på årliga läkarkontroller och uppgav 2021 att man inte sett några tecken på att cancern kommit tillbaka. 

Tillbaka efter cancer och pandemi – inga planer på pension 

I oktober 2015, bara några månader efter cancerbeskedet, var Bengt Magnusson tillbaka i ”Nyheterna”. Han gick ner till halvtid som nyhetsankare 2016. 

Under pandemin var Bengt Magnusson borta från TV4. Eftersom han då var över 70 år och därmed i riskgrupp fick han inte vara på plats i TV-studion. Under 2021 kom han tillbaka på halvtid. På frågan om när han går i pension svarade Bengt i november 2021 att han gärna vill fortsätta som nyhetsankare så länge han orkar och så länge TV4 vill ha honom kvar. Han ser det som en ynnest att få jobba där.

Och TV4 betalar bra för att ha honom kvar. Enligt Nyheter24 tjänade Bengt Magnusson 1 456 865 kronor under 2020. Det innebär att hans lön var 121 405 kronor i månaden.

Är Bengt Magnusson gitarrist?

En annan Bengt Magnusson med Facebook-kontot ”Bengt Magnusson gitarrist” presenterar sig själv som ”en av Sveriges absolut främsta gitarrister”. Kontot har 479 följare. 

Enligt Wikipedia är denna Bengt Magnusson utexaminerad diplomgitarrist från Göteborgs musikhögskola. Han har spelat in gitarrkonserter som sänts i Sveriges Radio. Och han har även spelat med artister som Anders Ekborg och Peter Harrysson.

You may also like