Hur lång är Ölandsbron är en intressant fråga

by Maria Novella
0 comment
Hur lång är ölandsbron

Varje människa som någon gång kört över den långa och lite magiska Ölandsbron har säkert frågat sig hur lång den är. Det är lätt att känna det som om den är oändlig när den slingrar sig över vattnet. På mitten lyfter den sig högt över vattenytan för att båtar ska kunna segla under och sänker sig därefter till en mindre hög nivå igen. Andra kanske frågar sig “hur många bultar finns det i Ölandsbron?” Eller varför byggdes Ölandsbron? Ytterligare några söker och googlar på “rolig fakta om Ölandsbron”. 

Svar på fråga och rolig fakta om Ölandsbron 

På frågan “hur många bultar finns det i Ölandsbron” är det svårt att få fram ett exakt svar. Det mest trovärdiga får man förmoda är vägverkets uppskattning på att det ligger runt 20 000 st. Men faktum är att ingen någonsin räknat. Bron byggdes för att ge Öland en bättre förbindelse med fastlandet. Cykel och gångtrafik är inte tillåten på bron utan då får man fortfarande ta färja. 

Men hur lång är Ölandsbron? Tja det beror helt enkelt på vilken tid på året man mäter den. Den sägs vara 6 072 meter men faktum är att den kan bli lite längre eller kortare beroende på väderleken. Den är helt enkelt byggd för att vara rörlig. 

Visste du att två tredjedelar av själva bron ligger under vattenytan? På sina ställen har man byggt grunder så långt som 22 meter under Kalmarsunds havsbotten. Men vägen du kör på ligger såklart över vattenytan. I fyra härliga filer kan det susa fram bilar i 90 km i timmen. Om inget hänt och det inte är kö.

You may also like