Hur många startar i Vasaloppet varje år?

by Maria Novella
0 comment

Vasaloppet är sedan många år tillbaka en svensk tradition. Det ingår också i en så kallad svensk klassiker. I klassikern ingår förutom nio mil skidor dryga 30 mil cykling, tre kilometer simning och tre mils löpning. En klassiker ska genomföras under max ett års tid.

Vasaloppet har körts sedan år 1922, förutom med några få undantag när det ställts in. Den nio mil långa sträckan körs från starten i Sälen till målet i Mora. Men hur många startar i Vasaloppet varje år?

Anmälda och startande

Under Vasaloppets vintervecka är det varje år tusentals anmälda. Inte bara till själva Vasaloppet men också till Tjejvasan, Stafettvasan och andra lopp som hålls under veckan. År 2019 var det totalt 62 360 personer som anmälde sig till något av de elva loppen.

 

Just år 2019 anmälde sig totalt 16 257 personer till Vasaloppet. En del hoppade av innan det var dags och det var 14 717 som faktiskt kom till start. Av dessa startande var det dock många som bröt. Faktiskt var det det fjärde största avhoppet i Vasaloppets historia. Det kan förklaras med att föret var betydligt svårare än åren innan. Snön gick trögt och det var svårt att hitta rätt valla. Men det var ändå 12 559 tappra som tog sig hela vägen i mål. 

 

Året efteråt, år 2020, var det färre startande. 13 915 personer startade och 11 937 kom i mål. Varje år brukar antalet startande variera med några hundra till några tusen personer. År 2010 var det 15 709 personer som startade loppet vilket hittills är det högsta antalet sedan starten 1922. 

Vasaloppet startled

Det finns 11 startled i Vasaloppet. Startled 0 är där eliten startar och de startar såklart först. För motionärer som har ambitionen att åka snabbt finns möjligheten att köra seedningslopp. Genom loppen kan de kvalificera sig till startleden 1-9. I dessa startled är det omkring tusen personer i varje led. 

 

Så hur många startar i vasaloppet varje år? Tiotusentals personer startar varje år i det omtalade skidloppet. De som har högre ambitioner startar i de första startleden. I startled 10 startar resten. Alltså de glada motionärerna som vill göra en svensk klassiker. I detta sista startled är det omkring femtusen personer.

You may also like