Så här kommer du igång med CSN

by Maria Novella
0 comment

CSN erbjuder studiestöd vilket gör att alla i Sverige har möjlighet att studera. Tack vare dem behöver ingen hänsyn tas till vilken ekonomisk, geografisk eller social bakgrund du har utan du kan söka stöd via CSN oavsett. CSN bidrar till en bra samhällsekonomi och främjar kunskapsbyggande hos Sveriges invånare. Myndigheten ansvarar också för den officiella statistiken inom studiestödsområdet Sverige.

De är en statlig myndighet som erbjuder allt från studiestöd till körkortslån. Myndigheten har cirka 900 anställda och de är aktiva på 11 orter i Sverige. Deras huvudkontor ligger i Sundsvall.

Olika typer av studiestöd

CSN erbjuder olika typer av stöd för olika typer av studier. Några av dem är:

  • Studiehjälp för de som går på gymnasium, i åldern 16-20 år
  • Studiemedel för de som studerar på gymnasium eller andra utbildningar som folkhögskola samt universitet
  • Studiestartsstöd för arbetssökande som behöver en utbildning från gymnasiet för att kunna få ett arbete
  • Rg-bidrag som är ett bidrag för resor och boende för personer med funktionsnedsättning

Mer information finns på deras hemsida csn.se

Hur du ansöker hos CSN

Mina sidor är den del du använder för att göra en ansökan hos CSN. Här loggar du in med BankID för att identifiera dig på ett enkelt sätt. Du kan också ställa in en personlig kod som du kan använda vid csn login. Inne på mina sidor kan du sedan ansöka om studiemedel, ta CSN lån, ansöka om CSN bidrag, eller ändra din ansökan om det är så att du byter utbildning. Här har du också en inkorg där du får alla dina beslut och du ser också dina kommande CSN utbetalningar på mina sidor. Du kan också se din CSN ränta, vilket för tillfället är 0 procent av det lånade beloppet för 2022.

Csn logga in sker smidigt och sedan kan du se hur mycket du har kvar att återbetala på ditt lån eller navigera dig runt till andra undermenyer.

När får man CSN?

Utbetalningarna brukar ske i slutet av varje månad efter beviljat beslut. Utbetalningar sker alltid den 25:e varje månad. Är det så att detta datum inträffar på en helg eller helgdag, får du pengarna in på ditt konto vardagen innan. Den första utbetalningen för terminen fås i samband med att studierna börjar. Pengarna betalas alltid ut i förskott.

CSN kontakt

Telefon är ett av alternativet när du ska ta csn kontakt. Du kan också kontakta CSN via e-post, telefon, postformulär och via vanlig post. Csn telefonnummer för allmänna frågor är 0771-276 000 och hemsidan är alltid tillgänglig för ytterligare information.

You may also like