Svart eller vit slips på begravning

by Maria Novella
0 comment

Dilemmat med ”svart eller vit slips på begravning” förvirrar många människor. Traditionen och sederna varierar över olika kulturer och länder, men genom att följa en viss klädkod kan man visa respekt för den döde och hans eller hennes familj.

Klädkod vid begravning

Generellt sett är svart färgen som oftast används vid begravningar. Detta på grund av den symbolik som svart färg har för sorg och förlust. Men har du bara en vit slips tillhands är det helt okej. Även om det inte är lika vanligt, kan en vit slips vid en begravning visa respekt och ära för den avlidne.

Men helt klart är att klädkoden inte står i sten. Om den avlidne var en färgstark person, som älskade att skina ljus på andra, kan en vit slips passa perfekt för att hedra minnet av dem.

Tabellen nedan visar allmänt om slipsens färg vid begravningar.

Färg Symbolik Användning
Svart Sorg och förlust Mycket vanlig vid begravningar
Vit Renhet och ära Mindre vanlig men acceptabel

Minnesstunden

Efter begravningen är det oftast en minnesstund där gästerna minglar och minns den avlidne. Även här kan slipsens färg spela en roll. En vit slips kan visa att du är i en ljusare stämning, vill minnas glädjen och det positiva från personens liv.

Men oavsett färgen på din slips, är det viktigaste att du är där, visar respekt och ger ditt stöd till de anhöriga. Vad tycker du? Skulle du välja svart eller vit slips på en begravning?

You may also like