Avkoppling, träning, sömn och kost – så kombinerar du det bäst

by Maria Novella
0 comment

Många känner sig stressade i dagens samhälle där allt ska hinnas med på ett bra sätt – och att få ordning på vardagspusslet kan ibland kännas övermäktigt och svårt att klara av. Du ska hinna med att jobba, vara med din familj, ta hand om ditt boende och att hämta och lämna från dagis, skolan eller någon form av fritidsaktivitet. Utöver det är det bra att kunna ta hand om sig själv och få lite egentid eller kanske en trevlig middag antingen för dig själv, med en partner eller en vän. Det kan lätt bli stressigt och att stress inte är bra det vet ju alla men det finns sätt att minska din stressnivå så att du får ett lugnare liv och bättre sömn.

Se över din kost

Som alla numera vet så är det viktigt att ta hand om sin kropp och sin själ för att må bra och för att orka med vardagens alla bestyr. Det blir mer och mer vanligt att äta förnuftigt och att äta mer nyttig mat än tidigare – och nu är det mer en regel än ett undantag att kombinera maten och att äta mycket grönsaker. Det finns olika dieter där målet ofta är att gå ner i vikt – men även för att du ska må bättre och få i dig alla vitaminer och den näring din kropp behöver. 

Överlag är det alltid bra att äta på regelbundna tider, se till att ta några lättare mellanmål under dagen och att äta en varierad kost. Det finns också kosttillskott att äta för att komplettera det du normalt äter så att du slipper oroa dig för att inte få i dig det du behöver. Det är också vanligt att folk tränar och motionerar för att må bättre – vilket i sig är bra, men många glömmer bort att även avkoppling, sömn och meditation är en viktig del för ditt välbefinnande.

Koppla av med mikropauser

Ett bra och enkelt sätt att må bra om du är stressad eller har tränat hårt och behöver varva ned är att ta mikropauser där du gör något helt annat under en kortare period. Många väljer att titta på ett avsnitt på någon serie för att koppla bort hjärnan helt och hållet. Andra kan gå ut och sätta sig i friska luften med en kopp kaffe eller en bubbelvatten och bara njuta av stunden. Ett annat sätt är att slappna av genom att spela på utländska casinon – men se till inte spendera för mycket pengar så att du behöver ta hjälp av kronofogdens ekonomiska hjälp för privatpersoner. Du kan också helt enkelt ringa en vän och prata bort några minuter för att stressa ner och ta en mikropaus. En mikropaus är enkelt förklarat att under en kortare tid göra något helt annat för att få hjärnan att koppla av och för att minska din stressnivå.

Vardagsmotion

Många fokuserar på att träna hårt under en viss tid på till exempel ett gym, eller att ta en snabb joggingtur där du tävlar mot dig själv och klockan. All motion är oftast bra för kroppen, men det är viktigt att försöka få in mer motion i själva vardagen och att tänka på hur din vardag ser ut för att kunna nyttja små stunder där du kan motionera lite mera. Det är en rekommendation för vuxna människor att göra någon form av motion under cirka två och en halv timme om dagen.

Det vanligaste sättet att få in motion i vardagen är att ta trapporna istället för rulltrapporna eller hissen. Det kan tillföra mycket motion på ett snabbt och smidigt sätt. Du bör även fundera på ifall du kanske kan promenera eller cykla istället för att ta bilen när du ska till jobbet eller åka för att handla. Många väljer att köpa en shoppingvagn för några hundralappar så att de kan promenera till affären för att handla istället för att ta bilen. Det är bra för både kropp, själ och är väldigt miljövänligt. 

Sömn och vila

Många oroar sig för att de inte får tillräckligt med sömn – vilket i sin tur kan leda till att du inte kan somna på grund av oro. Det blir då lite av ett moment 21 och kan vara lätt att fastna i. Det är rekommenderat för vuxna att få någonstans mellan sju till åtta timmars sömn per natt. Dock är det också beroende på vilken sorts sömn du har – och ifall den är djup eller om det är en lättare sömn. Bäst för ditt välbefinnande är om den största andelen av din sömn består av djupsömn då du får bäst återhämtning av den jämfört med en lättare sömn. Om du motionerar och rör på dig dagligen så ökar blodcirkulationen vilket i sin tur medför att din kropp hanterar stresshormoner, såsom kortisol eller adrenalin, bättre. Detta är positivt för din stressnivå och minskar din stress så att du får lättare att slappna av och därmed sova bättre och förhoppningsvis djupare.

You may also like