Cell Impact – snabbväxande teknikaktie

by Maria Novella
0 comment
cell1

Cell Impact med huvudkontor i Örebro, hör till ett av de mest snabbväxande företagen i Sverige. En aktie i Cell Impact, blev snabbt värdefull. Hur ser då framtiden ut för detta företag? Är Cell Impact värt att placera sina pengar i? Diverse Cell Impact forum ger olika svar. 

Korta fakta om Cell Impact:

Vad?Cell Impact är ett teknik och industriföretag 
Var?Huvudkontor i Örebro, produktion i bland annat Cell Impact  Karlskoga
När?Företaget grundades 1999
Värde?Börsvärdet beräknas hösten 2022 till drygt en miljard kronor

Cell Impact, en aktie värd att äga?

Cell Impact är ett bolag som väger kräver sitt jobb för analys. Det har med andra ord lagts många timmar på att räkna på företagets framtida värde och vad en aktiekurs i Cell Impact kan tänkas ligga på om några år.

Cell Impacts aktier har de senaste fem åren flukturerat kraftigt. Toppen nåddes under 2021 med en toppnotering runt 64 kronor. Senhösten 2022 handlas kursen på runt femton kronor, vilket innebär att den fallit tillbaka i nivå med var den låg under tidig vår 2020.

Cell Impact finns hos Avanza och går också att köpa via Nordnet. Är det då en framtidsaktie eller var toppen 2021 en bestående toppnotering? De flesta analytiker är övertygade om att Cell Impacts affärsidé och det segment man jobbar inom har en ljus framtid. Men likväl har Cell Impacts aktiekurs dalat betänkligt. Så hur skall man som investerare tänka? Är Cell Impact ett företag att lägga surt förvärvade sparpengar i?

Cell Impact – idéer för framtiden

Det råder inget tvivel om att Cell Impact med sina innovativa lösningar när det gäller bränsleceller ligger i framkant inom sitt område. Alla kan se att behovet kommer och att det kommer att öka.

Men att ligga i framkant innebär inte alltid att man vinner. Historien är fylld av exempel på företag som varit först med briljanta idéer, för att sedan bli omsprungna av någon som snodde idéen och var bättre på att organisera och bygga upp en lönsam produktion. Kanske är det just det som är charmen med industriproduktion, teknikföretag och dess hatkärlek till börsen.

En aktiekurs skall upp, för grön pil uppåt betyder fler villiga investerare och större resurser. I bland kan fokus hamna fel. Då och då läggs strategier som i efterhand visat sig felaktiga. Men att som liten investerare konstatera att man lagt äggen i fel korg, kan vara allt annat än charmigt.

Cell Impact med måtta

Några gånger per århundrade knäcks de stora idéerna. Alla har inte sett stora ut från första början. Vem kunde på förhand spå den enorma framgången för Facebook och de andra företaget inom social media? Alla med intresse för aktier har med största sannolikhet också drömt om att vara med på hela resan, när någon av århundradets idéer knäcks.

Är Cell Impacts aktier en biljett till en sådan resa? Det finns faktorer som talar för detta, men det finns även det som talar emot. I sammanhanget är en väl använd klyscha tillämplig: Satsa inte pengar som du inte har råd att bli av med. Ju större möjlig utveckling, desto större risk för branta fall. Handlar det om pengar som skall trygga pensionen, är det förmodligen inte Cell Impact som gäller för hela slanten, oavsett om du är trettio eller femtiofem år gammal. Då är det en diversifierad aktieportfölj som är målet. 

Cell Impact som krydda

En diversifierad aktieportfölj är som bekant byggd för att ge hyfsad avkastning i goda tider, och begränsa raset när kurserna går ned. I den moderna ekonomins kast, påverkad av globala problem, pandemier och andra hot, ställs extra stora krav på en sådan portfölj. Addera till detta en ökad inflation och räntor som är tillbaka på rimliga nivåer, och konststycket att få rimlig avkastning till låg risk börjar te sig som att gå på vattnet – svårt, för att inte säga omöjligt, helt enkelt.

I det läget kan det vara både klokt och nödvändigt att skruva upp risken. Kanske genom att via Avanza köpa några Cell Impacts aktier, eller via Nordnet för den delen. Det elementära är med andra ord att de trygga aktierna förmodligen inte orkar leverera den önskade avkastningen, utan för att nå den måste du krydda med lite risk. Ska det vara lite Cell Impact ovanpå NCCs B-aktie?

Cell Impact plus och minus

På plussidan:

  • Innovativt
  • Svenskt
  • Behovet finns

  På minussidan:

  • Andra aktörer
  • Osäker omvärld
  • Hög risk

You may also like