Pasta Pomodoro – en älskad klassiker

by Maria Novella
0 comment
pasta1

Säg Italien och många kommer, förr eller senare, att dra associationer till mat. Det italienska köket är världsberömt och tävlar, i första hand med det franska, om att vara det allra mest omtyckta. Det är därför inte konstigt att Pasta Pomodoro i sin enkelhet, är en favorit hos så många.

Några saker att känna till om Pasta Pomodoro

VadEn enkel, traditionell pastarätt med tomatsås. Pomodoro betyder just tomat.
VarifrånSom så många andra rätter med tomatbas härstammar Pasta Pomodoro från södern, Neapel närmare bestämt.
NärDen har anor från tidigt artonhundratal.
VemFader till Pasta al Pomodoro anses vara Ippolito Cavalcanti.

Pasta Pomodoro – recept i alla former

Som så ofta blir fallet med populära maträtter, så varieras receptet i det oändliga. Det italienska köket hyllar, till skillnad från det franska, enkelhet. Få italienska paradrätter innehåller många ingredienser. I stället är det den höga kvaliteten på råvarorna och den kärlek och omsorg med vilken maten tillreds som är hemligheten. 

Gör du din mat med självaktning bör färska tomater vara ett krav i din Pasta Pomodoro. Skulle du inte ha tillgång till detta så är Mutti, italienarnas stolthet när det kommer till konserver, det näst bästa alternativet. Pasta Pomodoro med Mutti körsbärstomater, går inte av för hackor. Men, inget slår färska tomater som skållats och krossats och sedan fått koka på låg värme, länge länge.

Pasta Pomodoro med burrata är också något som står högt på kravlistan. Burrata är förresten den yppersta formen av mozzarella, gjord på grädden.

Al pomodoro Pasta – eller Pasta al Pomodoro?

Det är som bekant skillnad på pasta och pasta. Al Pomodoro pasta är pasta med en bas av tomat, Pasta al Pomodoro är en specifik rätt. Varenda osteria eller trattoria med självaktning har naturligtvis sitt eget hemliga recept på Pasta al Pomodoro.

Som nämndes innan finns ett par enkla grundkrav, så som de solmogna tomaterna, eller okej Muttis går också bra, samt burrata, vitlök och färsk basilika. Därutöver står det dig fritt att variera, att lägga till och förändra. Vill du göra rätten mer matig, kan du till exempel tillreda en Pasta filetti di Pomodoro. Filetti är ingen oxfile utan rejäla bitar av den italienska skinkan prosciutto.

En annan uppskattad variant är Pasta Pomodoro olive e capperi som, precis som namnet antyder, innehåller oliver och de härliga syrliga små kaprisfrukterna. Ni vet de som vi svenskar gömmer undan i ett hörn när vi försöker servera en snitzel med finess.

Pomodoro Pasta – var mans (och kvinnas) pasta

Det italienska köket är, som vi konstaterade, enkelt. Alla ska kunna njuta av den goda maten efter ett hårt dagsverke, rik eller fattig skall inte göra skillnad. På en marknad i Italien kan du köpa färska råvaror billigt om du följer de italienska husmödrarnas trick för att få matkassan att räcka, vilket innebär att du handlar det som är i säsong.

Är det säsong för färsk basilika, ja då kan du bjuda på Pasta con pomodoro fresco e basilico utan att för den skull bli ruinerad. Älskar du fisk och bor nära havet, ja då kan du variera dig och servera Pasta pomodoro e tonno. För tycker du om fisk, då lär du älska den färska tonfisken. Variationerna är som sagt närmast oändliga, så länge du kommer ihåg grundprincipen om att ett recept på pasta pomodoro och färska tomater är som ler och långhalm.

Pasta al Pomodoro – hos kändiskockar och i vending-maskinen

Att så många älskar Pasta al Pomodoro gör ju naturligtvis att kändis- och TV-kockarna också gärna vill visa upp sina varianter av den älskade rätten. Så har till exempel Leilas Pasta Pomodoro blivit en populär variant.

Företagen som sysslar med att tillreda färdigrätter har också fångat upp trenden med de uppskattade italienska maträtterna. Även om ingen mat är som färsk nylagad mat, så smakar de färdiga varianterna av Pasta Pomodoro alldeles okej. Företaget Gooh, som av många anses vara en kulinarisk variant av snabbmat, har sin egen Gooh Pasta al Pomodoro.

Till sist kommer då kuggfrågan. Vilken pastasort skall det vara till Pasta al Pomodoro? Även om italienarna generellt har mycket åsikter kring vilken pasta som passar bäst till vilket tillbehör, så är man befriande försonlig när det gäller Pasta al Pomodoro. Men ett grundtips är ändå klassisk spagetti eller penne, där den delikata såsen kan smita in i röret. 

Det bästa med Pasta al Pomodoro är:

  • Den är enkel och lättlagad
  • Den är billig, alla har råd
  • Den går att variera i det oändliga
  • Bäst av allt. Den är så himla god!

You may also like