Längdhoppsfenomenet Erica Johansson

by Maria Novella
0 comment
long jump

Redan när den svenska friidrottaren Erica Johansson var tonåring fick man plocka fram ett långt måttband när hon hoppat längd. År 1989, när hon bara var 15 år gammal, hoppade hon 6 meter och 50 centimeter och slog det dåvarande svenska rekordet.

Snabbfakta om Erica Johansson

Vem är hon?Friidrottare specialiserad på längdhopp
Karriär?Från 1989, då hon slog svenskt rekord första gången, till 2002 då hon lade hoppskorna på hyllan
Meriter?Svenskt rekord, guld i junior-VM 1992 och guld i inomhus-EM 2000
Rekord?6,99 meter i juni 2000

Karriären Erica Johansson har bakom sig

Erica Johansson blev alltså först ett namn inom friidrottsvärlden när hon var 15 år och slog svenskt rekord. Hon tävlade också i junior-EM samma år, 1989, där hon tog silver. 

Under det kommande årtioendet, 90-talet, vann Erica guld i svenska mästerskap hela 13 gånger. Internationellt vann hon också guld i junior-VM i Seoul 1992, guld i junior-EM 1993 och guld i EM i Gent år 2000. Det var också samma år, och samma sommar, som Erica gjorde sitt längsta hopp någonsin – 6,99 meter –, vilket fortfarande är svenskt rekord i längdhopp 22 år senare. Samma år tävlade hon också i OS i Sydney, men där gick det inte lika bra då hon åkte ut i kvalet. 

År 2002 avslutade Erica sin elitkarriär, och sedan dess har hon fokuserat på sitt familjeliv. Men hon har också varit bland annat ambassadör för stiftelsen Ren Idrott, som verkade mot dopning inom svensk idrott. Hon är också numera styrelsemedlem i Mölndals AIK, klubben som hon tävlade för under sin karriär.

Erica Johansson – privatliv

Erica Johansson bor i Landvetter, där hon också är uppväxt. Hennes familj består av hennes två döttrar, Wilda Lamprecht och Tess Gustafsson, och hennes nuvarande pojkvän och sambo Henric Wallström.

Tess är den äldre dottern, och pappa till henne är Stefan Gustafsson. Tess, som är 20 år gammal, var en av deltagarna i Idol 2020, och hon är också känd på YouTube och Instagram. 

Wilda Lamprecht, som är 14, är dottern som Erica har tillsammans med Martin Lamprecht, som hon var gift med från 2009 till 2017. Wilda följer sin mammas fotspår, i alla fall än så länge, och tränar friidrott och längdhopp. 

Kuriosa om Erica Johansson

År 2000 poserade Erica Johansson i en pinuppa-inspirerad fotosession i tidningen Café. Hon säger i en intervju med Aftonbladet att hon gjorde det för att det kändes kul och att hon inte ångrar det. Men hon säger också att hon inte räknar det som ett utvik, för hon tycker att ett utvik är ifall man är naken på över- eller underkroppen. Hon var alltså inte helt ”in the nude” på bilderna i Café.

År 1993 var Erica med i Melodifestivalen och körade för bidraget ”We are all the winners” med Nick Borgen, som slutade på en andra plats. Med den vetskapen är det kanske inte så konstigt ändå att dottern Tess blivit en Idol-sångerska; äpplet faller inte långt från trädet …

Erica Johansson har dock inte bara poserat i Café eller sjungit i Mello. Hon har också:

  • Dansat i andra säsongen av Let’s dance med Daniel da Silva som partner
  • Deltagit i Mästarnas mästare 2009
  • Varit programledare för dragningen i Sverigelotteriet
  • Vunnit Hela kändis-Sverige bakar 2014.

Andra kända idrottare med efternamnet Johansson

Erica är inte den enda duktiga Johansson vi i Sverige kan skryta med. Inom fotbollen har vi Nils-Eric Johansson, som precis som Erica lagt idrotten på hyllan. Men innan dess spelade han alltså fotboll i bland annat Bayern München, Leicester, Blackburn och AIK här hemma i Sverige. Han spelade också i svenska landslaget, både som U21 och som vuxen. År 2018 meddelade Nils-Eric Johansson att han avslutar sin fotbollskarriär, på grund av hjärtproblem.

Självklart finns det också en Johansson som spelat hockey! Den svensk-kanadensiska Eric Johansson är en före detta hockeyspelare vars karriär började 1997 i kanadensiska juniorligan Western Hockey League. Han spelade sedan för Albany i AHL innan han kom till Sverige och spelade i Mora IK, innan han till slut började spela i HV71. Eric Johansson avslutade också han sin karriär 2018.

You may also like