Viking Glory är Viking Lines nyaste kryssningsfartyg

by Maria Novella
0 comment
Viking Glory är Viking Lines nyaste kryssningsfartyg

Ms Viking Glory beskrivs av Viking Line själva som Östersjöns modernaste fartyg. Det är specialdesignat för att ge en extra lyxig kryssningsupplevelse. Fartyget har en inglasad terrass med infravärme. Ingenting ska skymma sikten över skärgården.

Fartyget är också Viking Lines nyaste och största kryssningsfärja. Det sattes i trafik den 1 mars 2022.

Viking Glory fakta

Antal hytter922
Fart22,1 knop
Antal passagerare2 800
Längd223 meter
KostnadAnges ej

Viking Line Glory – ett av världens klimatsmarta fartyg

Viking Lines nyaste fartyg beställdes redan 2017 men leverans skedde först 2022, då hon kunde tas i bruk. Viking Glory beskrivs som ett klimatsmart passagerarfartyg. Energioptimering och miljöanpassade lösningar har varit prioriterade under hela projektet. Viking Glory är större än Viking Grace men beräknas ändå förbruka tio procent mindre bränsle. Detta gör att Glory nu tar över den titel som ett av världens mest energieffektiva och världens miljövänligaste fartyg som Grace tidigare har haft.

Vakuumteknik, flerbränslemotorer och ångturbiner

Vad är det då som gör Viking Glory till ett så klimatsmart fartyg? Jo:

 • Hon kommer att lägga till i hamnen med ett nytt automatiskt förtöjningssystem med vakuumteknik. Detta kommer spara tid i hamnen vilket gör att man kan dra ner hastigheten på fartyget och ändå hålla tidtabellen. Detta kommer reducera utsläppen med runt 10 000 ton.
 • Glory drivs med sex högeffektiva flerbränslemotorer. Dessa utnyttjar huvudsakligen flytande naturgas och ger rekordlåg bränsleförbrukning.
 • Som första fartyg i världen kommer Glory att utrustas med två ångturbiner från ett svenskt cleantechföretag. Dessa kan ta vara på spillvärme från motorernas förbränningsprocess och producera upp till 40 % av den el som behövs för passagerarfunktionerna. Detta beräknas minska koldioxidutsläppen med 4 000 ton om året.

Viking Glory – ett nytt resekoncept med fokus på välbefinnande

Rederiet säger att Viking Glory representerar ett nytt koncept med starkt fokus på passagerarnas välbefinnande och deras möjlighet att själva utforma resan. Det finns god mat, magnifika utomhusdäck, möjlighet till casinospel och en lyxig spaavdelning med massagebehandlingar.

Detta koncept har blivit en succé och det blev passagerarrekord på linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo under sommaren. 740 000 personer reste sträckan med Glory och Grace. Massagebehandlingarna var också fullbokade på många avgångar.

Viking Glory har lockat den nya målgruppen unga vuxna

Många ungdomar och unga vuxna har inte tidigare åkt på kryssning till Åbo eller Finland. Detta har Viking Glory ändrat på. Kanske är det den stilrena, nordiskt maritima designen som har lockat dem att testa. Viking Line har frågat sina tidigare resenärer vad de tyckte var viktigt, svaret var utsikten och närheten till skärgården. Detta har man tagit fasta på i Glory. Hon har stora panoramafönster så att passagerarna alltid kan se de karga kobbarna och den blå horisonten. På bilder ser hon väldigt modern och inbjudande ut.

Eller kanske är det miljötänket som har lockat ungdomarna som oftast är mer engagerade och insatta i dessa frågor än den äldre generationen.

Tre olika varianter av resor med Viking Glory

Vill du också resa med nya Viking Glory så går det att göra på tre olika vis:

 • Dygnskryssning till Åbo

En 23 timmars kryssning Stockholm-Åbo med avgång klockan 20.00. Ät gott i någon av de tiotal restaurangerna och upplev shower och dansmusik. Bollhav och lekrum finns för barnen som följer med gratis.

 • Dagskryssning från Stockholm

En heldag i skärgården med möjlighet till shopping och spaupplevelser. Du åker ut med Viking Grace och byter i Mariehamn till Viking Glory och får alltså uppleva två fartyg på samma resa.

 • Reguljärt till Åbo

Avgång klockan 20.00 med möjlighet att själv välja hur länge du vill stanna i Åbo. Det går bra att ta med bilen om du vill. Vanlig hytt ingår i priset men vill du ha en hytt med fönster så behöver du boka hytt mot tillägg.

Restauranger ombord på Viking Glory

Enligt rederiet har de lagt ner sin själ i att ge dig en matupplevelse. Det finns ett tiotal temarestauranger men också den klassiska buffén.

Några exempel:

 • Viking Terrace.
  En takterass med panoramavy över skärgården. Beskrivs av rederiet som den enda i sitt slag. Här kan du dricka drinkar och äta hamburgare. Inte bara på sommaren, som på andra fartyg, för på hösten tänds Glorys värmelampor. 
 • Market.
  Östersjöns första saluhall. Här ligger matstånd med pizza, klassisk husmanskost och internationella rätter. Det finns också ett bageri. Du kan äta på plats eller ta med dig mat eller fika ut på däck.

Fyren.
En inglasad och roterande plats som kan bokas för upp till 12 sittande gäster. Både för frukost och middag.

You may also like