Alba August

by Maria Novella
0 comment
Alba August

Alba August är en svensk-dansk, flerfaldigt prisvinnande, skådespelare. Hon föddes i Köpenhamn 1993 och är dotter till skådespelaren och regissören Pernilla August och regissören Bille August samt syster till skådespelaren Asta Kamma August. Alba August är också sångerska och låtskrivare.

Snabbfakta om Alba August

Född1993
FöräldrarPernilla August och Bille August
FilmdebutEn sång för Martin
TV-serieKnutby

Vem är Alba August?

Många som söker på nätet efter Alba August skriver “alba august nude” i sökrutan. Det är oklart varför man skulle vilja söka på detta, men i vilket fall som helst kommer det upp olämpliga sidor som indikerar att Alba August skulle vara naken. Det finns ingenting i hennes liv som tyder på att hon är en nakenmodell utan fokus är på hennes skådespelar- och sångkarriär.

Alba Augusts musik omfattar hennes första musiksingel från 2020 som har titeln “We’re not gonna make it”. Hon har skrivit låten tillsammans med Tobias Fröberg. 2021 kom singeln “Lights” och följdes av singeln “Killing time” och “Overflow” och vidare “Quitter” och “Honey”. I november 2021 kom Alba Augusts debutalbum “I still hide” ut. Alba August uppträdde för första gången på Allsång på Skansen den 2 augusti 2022.

Alba August har fått goda recensioner för sin musik. Bland annat har hon beskrivits i Nöjesguiden att ha “en scennärvaro, röst och fingertoppskänsla som suger in lyssnaren”.

Debuterade redan som barn

Alba August gick teaterlinjen på Södra Latins gymnasium. Därefter började hon studera till skådespelare vid Den danske scenekunstskole i Köpenhamn 2014. Hon har också studerat filmproduktion vid Malmö Högskola.

Alba August började sin skådespelarkarriär när hon var barn. Hennes debut var i en mindre roll i filmen “En sång för Martin” från 2001 som hennes pappa Bille August regisserade. 2013 hade Alba August huvudrollen i filmen “Förtroligheten” där hon spelade ett våldtäktsoffer. Hon fick mycket goda recensioner efter den insatsen. 2016 medverkade Alba August på Malmö Stadsteater i “Petra von Kants bittra tårar” och 2017 i en dansk tv-serie, “Gisslantagningen”.

2017 lanserades Netflix första skandinaviska TV-serie, “The Rain”, och där hade Alba August en av huvudrollerna. 2018 gjorde hon huvudrollen i långfilmen “Unga Astrid” som handlar om Astrid Lindgrens ungdomsår. För den prestationen nominerades Alba August till Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. 2019 spelade Alba August den undersökande journalisten Jenny Küttim i kriminalfilmen om Thomas Quick. Återigen blev Alba August nominerad till Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. 2020 medverkade hon i filmen “Orca” och 2021 spelade Björn Gustafsson och Alba August tillsammans i TV-serien “Alla utom vi”. Björn Gustafsson var Alba Augusts pojkvän under ett år, men det tog slut i samband med tv-serien.

Alba August Knutby

Alba August har en av huvudrollerna i TV-serien “Knutby”. TV-serien är baserad på Jonas Bonniers roman med samma namn. Boken är från 2019. I serien spelar Alba August barnflickan som i serien kallas Anna för att understryka att det är en dramatisering. Serien handlar om den unga Anna som flyttar från Småland till pingstförsamlingen i Knutby med pastorerna Eva och Sindre som spelas av Aliette Opheim och Einar Bredenfeldt. 

TV-serien är baserad på en verklig händelse från 2004. I januari 2004 blev Alexandra Fossmo, fru till pastorn i Knutby församling Helge Fossmo, skjuten och dog av sina skador. En annan församlingsmedlem blev också skjuten, men överlevde. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord. Barnflickan, Sara Svensson, som var den som skjutit de två personerna, dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Alba August nomineringar

Alba August har blivit både nominerad och fått pris för sina insatser som skådespelare:

  • Nominerad till Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll åren 2019 och 2020
  • Pris på Shooting Stars Award vid Berlinale år 2018
  • Såstaholms pris till “Höstsols minne” 2018
  • Danska filmpriset Svend i kategorin “Årets hopp” 2019
  • Nominerad till danska Robertspriset för bästa kvinnliga huvudroll i “The Rain” 2019.

You may also like