Hur många timmar ska man sova varje natt?

by Maria Novella
0 comment
SLEEP

Är du en av dem som har svårare att sova under sommarmånaderna? I så fall är du inte ensam. Det är många som lider av sömnlöshet och sömnproblem i Sverige. På sommaren när solen nästan aldrig går ner kan det vara svårt att få tillräckligt med sömn. 

Men hur många timmar ska man sova för att må bra? Svaret är inte helt enkelt. Men en regel är att sova tills du känner dig utvilad. Sömnen är viktig och bra sömn kan minska risken för sjukdomar som diabetes och depression. Sömnen gör det också lättare att klara av vardagsstressen. 

Så mycket ska vuxna sova

Som vuxen behöver man normalt sova mellan sex och nio timmar per dygn. Sömnexperter menar att sex timmar är för lite och att att vi behöver få åtminstone sju till åtta timmar varje natt för att inte hälsan ska hotas. Det varierar dock från person till person hur mycket sömn som behövs och det är den effektiva sömnen som är viktigast – alltså djupsömnen. 

Medan vi sover växlar vi mellan djupsömn och REM-sömn. Under REM-sömnen drömmer vi och denna fas är inte lika livsnödvändig som djupsömnen. Djupsömnen har en läkande funktion på våra kroppar. Det är i denna fas som kroppen får möjlighet att återhämta sig. Här minskar stresshormoner och musklerna slappnar av. I denna fas är vi mer svårväckta och om vi blir väckta i denna fas känner vi oss ofta desorienterade. 

För äldre personer verkar dock sömnbehovet minska något och personer över 60 år sover normalt endast sex timmar per dygn.

Så mycket ska barn sova

Hur många timmar ska man sova om man är under 18 år? Spädbarn sover omkring 20 timmar per dygn. I samband med att barnet växer och blir äldre så minskar sömnbehovet. 

Barn mellan 0-12 år sover normalt inte mindre än tio timmar per dygn. Barn som är mellan 12-18 år sover omkring nio timmar varje natt. I puberteten kan dock sömnbehovet öka på nytt och överstiga nio timmar igen. 

Det är viktigt att tillgodose behovet av sömn för barn och ungdom. Om du tycker att din 14 åring sover bort dagarna så kan det vara bra att ta reda på anledningen till det. Det kanske inte är lathet – utan en kropp i förändring som kräver mycket sömn.

You may also like